Tips & adviezen bij het schrijven van een bevallingsplan
Een bevallingsplan is vooral bedoeld als communicatiemiddel tussen jou, je partner en de verloskundig hulpverlener tijdens de bevalling.
Je kunt er wensen, ideeën, verwachtingen en hoe je graag wil dat er met je wordt omgegaan tijdens de bevalling in kwijt. Het helpt je ook in je voorbereiding op de bevalling. Het schrijven van een bevallingsplan alleen is echter niet genoeg als voorbereiding op de bevalling. Het volgen van een zwangerschapscursus en het raadplegen van literatuur is sterk aan te bevelen.
Tips bij het schrijven:
Wat staat er in een bevallingsplan:
Bespreek het bevallingsplan op tijd met de verloskundige. In ieder geval tussen de 35 en 37 weken zwangerschap. Geef vooraf aan dat je een bevallingsplan hebt geschreven (of dit van plan bent). Het volgende consult bij de verloskundige kan dan evt. wat ruimer worden ingepland, zodat er voldoende tijd is om het plan te bespreken.
N.B Hou er rekening mee dat sommige punten uit het plan vooraf niet haalbaar blijken te zijn. De verloskundige zal dit dan met jou tijdens de zwangerschap bespreken. Tot slot kan het zo zijn dat de bevalling dermate anders verloopt dan vooraf gehoopt, waardoor men niet kan voldoen aan (sommige) punten m.b.t het plan. Alhoewel het begrijpelijk is dat dit een teleurstelling voor jou en je partner oplevert is het raadzaam om je dit vooraf te realiseren.
Nadat je het plan met de verloskundige hebt doorgenomen is het handig om verschillende kopieën te maken. Voeg ook een kopie toe aan de kaart die je tijdens de zwangerschap van de verloskundige krijgt.
Vul de onderstaande gegevens in en bereken je uitgerekende datum.