Centering Pregnancy

 

Wij doen bij Sifra aan Centering Pregnancy!

Centering pregnancy is een andere, modernere manier van zwangerschapscontroles bij de verloskundige. Het is afkomstig uit Amerika en sinds een paar jaar zijn er diverse verloskundigen in Nederland die deze vorm van controles ook aanbieden. Centering Pregnancy bestaat uit een aantal, van tevoren geplande, bijeenkomsten waarin zwangeren elkaar ontmoeten die ongeveer even ver zwanger zijn. Er worden iedere bijeenkomst een aantal thema's besproken. Voorafgaand aan de bijeenkomst meten de vrouwen zelf hun bloeddruk en zien ze kort een verloskundige om de groei van de baby en de hartslag te controleren. Alle medische gegevens worden zowel door de zwangere zelf als door de verloskundige bijgehouden. Centering Pregnancy is bewezen effectief en levert gezondheidswinst op voor zowel moeder als kind. Zowel deelnemende zwangeren als verloskundigen zijn enthousiast over Centering.

 

Hoe ziet de zwangerschapsbegeleiding met Centering Pregnancy er uit?

 • De intake is individueel
 • De volgende tien bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep
 • De groep bestaat uit acht tot veertien zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur
 • De bijeenkomsten duren twee uur
 • Data en tijden liggen van tevoren al vast
 • Er zijn twee vaste begeleiders per groep (2 verloskundigen)
 • Vanaf 37 weken zwangerschap (of na de 9e bijeenkomst) kom je weer individueel naar het spreekuur


Wat is er anders dan bij de individuele controles?

 • Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten invullen op de kaart
 • Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
 • Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
 • Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
 • Je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase

 

Hoe ziet een bijeenkomst er uit?

Iedere sessie begint met een half uur bijpraten en koffie en thee drinken. Maar je gebruikt deze tijd ook nuttig: je meet je eigen bloeddruk, weegt jezelf en noteert dat in je dossier. Bovendien gaat iedere zwangere even naar de verloskundige toe voor uitwendig onderzoek, hartje luisteren en individuele vragen. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte.
Tijdens dit eerste half uur is je partner (en evt oudere kindje) van harte welkom. Zodra we beginnen met het vervolg van de bijeenkomst gaan we verder in de vaste groep. Er is ook een sessie gepland waarbij de partners welkom zijn. Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of prenatale onderzoeken. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jou en je groepsgenoten om het onderwerp te bespreken. De verloskundige vult aan waar nodig. Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten die voor afwisseling zorgen.

 

 

Klik hier voor het kijken van een korte video over Centering Pregnancy.
Klik hier om te kijken of Centering Pregnancy iets voor jou zou kunnen zijn.

 

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt je bij de assistente of tijdens het spreekuur aanmelden voor de sessies. Ook als je nog niet zeker weet of Centering bij je past. Probeer het in ieder geval 3 keer en zo nodig kun je alsnog instromen naar de individuele controles.