Echo

Op de hoofdlocatie aan de Zaagmolenstraat in Leidschendam staat ons echo apparaat waarop alle echo's  kunnen worden uitgevoerd.  Niet iedere verloskundige is ook echoscopiste. Wilma Smits en Sanne Sneeuw zullen een deel van de echo's maken. Voor de zogenaamde screeningsecho's (nekplooimeting en 20 weken echo)  komt Jacqueline Zuiderwijk een dag per week bij ons op de praktijk. Zij is een zeer ervaren echoscopiste.
Er kunnen diverse echo's worden gemaakt in de zwangerschap:

  • De termijnecho rond de 10 weken zwangerschap. Middels deze echo kunnen we de uitgerekende datum bepalen en vaststellen of het een eenling of een tweeling betreft. De ideale zwangerschapsduur hiervoor is tussen de 10 en 12 weken zwangerschap
  • De nekplooimeting als onderdeel van de combinatietest. De nekplooimeting vindt alleen plaats indien bewust voor dit onderzoek is gekozen en moet zelf betaald worden. Klik hier voor meer info.
  • De 20 wekenecho. Deze echo vindt alleen plaats indien je bewust voor dit onderzoek kiest. Deze echo wordt vergoed. Het is een echo waarbij de foetus op een gestructureerde manier wordt nagekeken op de aanwezigheid van afwijkingen aan de rug, ledematen, hart, aangezicht en andere organen. Klik hier voor meer info.
  • Groei/liggingsecho op indicatie
  • Echo om de ligging van de placenta te kunnen bepalen. Wanneer de placenta tijdens de 20 wekenecho nog dicht bij de baarmoedermond ligt, controleren we rond 32-34 weken de ligging van de placenta. De placenta groeit namelijk nog omhoog gedurende de zwangerschap.

Sommigen zwangeren krijgen een echo voor de 10 weken zwangerschap aangeboden in verband met bijvoorbeeld eerdere miskramen of wanneer er sprake is van bloedverlies.