Eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent kan je zonder een verwijzing van je huisarts, contact opnemen met onze praktijk.

De eerste controle zal plaats vinden tussen de 8ste en 12de week van de zwangerschap.

Ook zal er een eerste echo gepland worden om te bepalen hoe ver je zwanger bent (termijnecho). Deze echo vindt plaats op locatie Zaagmolenstraat.

Ter voorbereiding op de intake willen we je vragen om de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl in te vullen. Mochten er bijzonderheden zijn m.b.t het gebruik van medicijnen, ziekten etc. meldt dit dan op het inschrijfformulier. Als je in het bezit bent van relevante papieren zoals bloeduitslagen, eerdere echo’s, gegevens t.a.v. je vorige bevalling is het handig als je deze gegevens ook meeneemt naar de eerste afspraak.

Tijdens de eerste controle (gemiddeld 30-45 min):

  • Stellen we veel vragen over je gezondheid en je familie voorgeschiedenis
  • Nemen we het verloop van evt. vorige bevallingen met je door
  • Informeren we je over de mogelijkheden m.b.t prenatale screening en/of prenatale diagnostiek
  • Meten we je bloeddruk en gewicht
  • Indien mogelijk controleren we de hartactie van de baby
  • Geven we je (algemene) adviezen t.a.v voeding

De spreekuren vinden op diverse dagen, tijden en locaties plaats. We proberen rekening te houden met je voorkeuren. Van je werkgever krijg je tijd om de verloskundige te bezoeken onder werktijd.

In het begin zit er meer tijd tussen de controles dan later in je zwangerschap. De laatste maand kom je zelfs elke week.

De eerste controle duurt het langst, omdat we dan veel te bespreken hebben. De vervolgcontroles duren 15 minuten. Als je denkt meer tijd nodig te hebben, laat het ons dan weten.

Mocht je de tijd tussen de controles te lang vinden en liever een keer tussendoor komen, dan kan dit altijd. Ook een extra keer hartje luisteren of een controle over een specifiek onderwerp zoals borstvoeding of angst voor de bevalling plannen we graag voor je in.