Omgaan met de pijn

Lichaamseigen pijnstillers

Tussen de weeën door is er altijd een pauze! Deze pauze is bedoeld om op kracht te komen en om eigen pijnstillers aan te maken, zogenaamde endorfines. Endorfine is een hormoon wat pijndempend werkt. In de zwangerschap worden al veel van deze pijnstillers aangemaakt om de groeiende baarmoeder haar gang te laten gaan.


Opvangen van de weeën

Om weeën beter te kunnen opvangen kunnen onderstaande tips helpen. Soms is het even uitproberen wat het beste helpt, maar het is zeker de moeite waard om het te proberen. Vraag degene die bij je bevalling aanwezig is om je te helpen herinneren wat je zou kunnen doen om de weeën op te vangen als je het zelf even niet meer weet. Wanneer wij aanwezig zijn zullen we zeker een aantal dingen met je proberen.

  • Warmte (een lange warme douche, warm bad, warme sokken, warme ruimte)
  • Koude compressen
  • Massage/aanraking
  • Beweging (ijsberen, wiegen)
  • Regelmatig van houding veranderen (rechtop, zijligging, knie elleboog)
  • Lievelingsmuziek meenemen
  • Kauwgom kauwen

Als het toch wat lastiger blijkt om de weeën op te vangen of wanneer de bevalling nog lang lijkt te gaan duren kunnen onderstaande vormen van pijnstilling soms uitkomst bieden.


TENS

TENS staat voor Transcutaneus Electrical Nerve Stimulation. Het is een apparaatje dat via stickers naast de ruggengraat electrische prikkels afgeeft. De sterkte van deze prikkels is gemakkelijk zelf te regelen. De prikkels zorgen direct al voor de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers, endorfinen en verlichten de pijn van de bevalling. Je kunt het gebruiken zodra de bevalling begint. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de huur van de TENS. Meer informatie is te vinden op www.geboortetens.nl

 

Waterinjecties

Hier wordt nog niet mee gewerkt in het hele land


Entonox

Nog niet verkrijgbaar in beiden ziekenhuizen

 

Morfineprik (pethidine)

Pethidine is een morfine-achtig medicijn met een pijnstillend effect. Dit wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Het werkt binnen een kwartier tot een half uur. De ergste (baring) pijn wordt minder en vaak kan je je daardoor meer ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of vallen zelfs in slaap. Het middel is 2 tot 4 uur lang werkzaam. Pethidine wordt alleen gegeven tijdens de ontsluitingsfase. Echter niet meer aan het einde van deze fase, vlak voor het persen. Dit vanwege de eventuele bijwerkingen voor het kind (sufheid) en omdat de moeder nog te diep in slaap kan zijn om actief te kunnen meepersen.50% van de vrouwen ervaart een pijnstillend effect. Met name wanneer dit middel wordt gegeven in een vroege fase van de bevalling (latente fase). Soms wordt Pethidine gecombineerd met een slaapmiddel, zoals bijvoorbeeld Phenergan of Normison. Om pethidine te kunnen krijgen moet je naar het ziekenhuis om eerst een hartfilmpje van de baby te laten maken. Dit om te kunnen bepalen of de conditie van de baby goed genoeg is om pethidine te kunnen krijgen. Immers, wat je aan de moeder geeft, komt ook bij het kind terecht. In principe houden wij als verloskundigen na het zetten van de prik de leiding over de bevalling. Een ander nadeel van pethidine is dat je er misselijk van kan worden en suf bent. Je kunt dan ook niet meer rondlopen na het zetten van de prik.


Ruggenprik

Dit is de meest adequate vorm van pijnstilling die je kunt krijgen. Een ruggenprik is in principe 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar in het ziekenhuis. Het is alleen wel zo dat de anesthesioloog deze prik moet zetten. Soms is de anesthesioloog niet in huis of bezig op de operatiekamer. Je moet dan wachten totdat hij/zij beschikbaar is. Ook moet, voorafgaand aan het zetten van de ruggenprik, een hartfilmpje gemaakt worden van het kind om te kunnen beoordelen of de conditie van het kind goed genoeg is om de ruggenprik te kunnen zetten. Immers, wat de moeder wordt toegediend, komt ook bij het kind terecht. Al met al duurt het vaak meer dan een uur voordat je de ruggenprik daadwerkelijk krijgt. Soms is een ruggenprik dan ook geen optie meer. Wanneer je bijna volledige ontsluiting hebt of wanneer de bevalling erg snel lijkt te gaan bijvoorbeeld. Aan het krijgen van een ruggenprik zijn uiteraard ook nadelen verbonden. Vaak worden je natuurlijke weeën minder krachtig en frequent, waardoor ze de weeën kunstmatig moeten opwekken. Ook zakt vaak je bloeddruk en kun je niet meer zelfstandig plassen, waarvoor je een katheter nodig hebt. Ook komt het vaak voor dat jij en je kind koorts krijgen. Omdat men nog niet weet of dit ten grondslag ligt aan een infectie of aan het krijgen van de ruggenprik, worden alle kinderen met koort behandeld met antibiotica. Dit betekent dan ook automatisch een opname op de kinderafdeling in verband met een antibiotica infuus.

Uitgerekende datum

Vul de onderstaande gegevens in en bereken je uitgerekende datum.

 

Eerste dag van mijn laatste menstruatie:

Lengte van mijn cyclus in dagen: