Waar bevallen?

In Nederland kun je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, mits je een gezonde zwangerschap hebt gehad en je woonsituatie een thuisbevalling toelaat. De keuze hoef je niet al tijdens je zwangerschap te maken, maar mag ook op het moment dat de bevalling begonnen is. Het kan fijn zijn om dit besluit te maken op het moment dat je weeën hebt, omdat je dan aanvoelt of je het nog prettig vindt om te verplaatsen of dat je liever thuis wil blijven. Wanneer het niet je eerste bevalling is kan de ontsluiting vlot vorderen. Indien de ontsluiting te snel gaat kan het zo zijn dat de verloskundige de beslissing maakt om niet meer weg te gaan van huis. Het is echter wel goed om voor de bevalling al nagedacht te hebben over de verschillende opties. 

 Een thuisbevalling met een verloskundige is even veilig als een bevalling in het ziekenhuis, zo blijkt uit het laatste onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam naar aanleiding van onderzoek onder 80.000 zwangeren (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, 2015).

Wij hebben de belangrijkste feiten in combinatie met de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

 

Thuis

 • Vrouwen die thuis bevallen zijn ervaarden minder pijn (Borguez & Wiegers, 2006).
 • Vrouwen die thuis bevallen behoeften minder pijnstilling (Borguez & Wiegers, 2006)
 • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden (Rijnders, et al., 2008).

Voordelen:

 • Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een bevalling in het ziekenhuis. 
 • De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
 • Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
 • Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
 • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op.
 • Een thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

Nadelen:

 • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen (Rijnders, et al., 2008). Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
 • Wil je medische pijnbestrijding zoals een ruggenprik of een injectie met pethidine, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis. Pijnstillingsmethoden zonder medicijnen als de geboorteTens en ontspanningstechnieken kun je ook thuis toepassen. (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, nd)

 

Ziekenhuis

Wanneer je bij aanvang van de bevalling geen medische indicatie hebt om onder leiding van de gynaecoloog te bevallen, dan beval je met ons in het ziekenhuis indien je dit wenst. Dit noemen we een poliklinische bevalling.

Voordelen:

 • Als je poliklinisch bevalt is medische pijnstilling meestal snel geregeld.
 • Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je je niet meer te verplaatsen naar het ziekenhuis en is er iets sneller hulp van de gynaecoloog

Nadelen: 

 • Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die bevallen onder leiding van hun eigen verloskundige minder vaak een keizersnede krijgen (5% tegenover 16%). Verder eindigt een bevalling onder leiding van de eigen verloskundige minder vaak in een kunstverlossing, zoals een vacuümpomp (10% tegenover 13%) (Wiegerinck, et al., 2015).
 • Indien je geen medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen worden de kosten slechts gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. De kosten hiervan bedragen ruim 300 euro.

 

Soms mag je van ons niet thuis bevallen! We zullen dit dan altijd met je bespreken, zodat je dit van tevoren weet.

Redenen om niet thuis te mogen bevallen zijn o.a:

 • wenteltrap naar de tweede verdieping toe (tip: je kunt in de woonkamer bevallen)
 • bij een vorige bevalling teveel bloedverlies en/of een moederkoek die niet spontaan kwam
 • andere problemen nav vorige een vorige bevalling of bevallingen
 • je BMI (combinatie lengte/gewicht) is te hoog

Ook tijdens de bevalling zelf kunnen er zich situaties voordoen waardoor we ons toch naar het ziekenhuis moeten verplaatsen. Dit kan tijdens de ontsluiting zijn, maar ook tijdens het persen of na de geboorte van de baby. 

 

Keuze van de plaats van de bevalling

Het is het belangrijkste dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is namelijk erg belangrijk om de bevalling soepel te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen kunnen dit beter in het ziekenhuis. 

Mits de situatie thuis veilig is om een bevalling te begeleiden is de keuze, indien je vooraf geen medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, volledig aan jou en je partner. Wij begeleiden een bevalling in het ziekenhuis hetzelfde als wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen. Indien je twijfelt over de veiligheid bij jou in huis, denk bijvoorbeeld aan de ruimte die er is, de aanwezigheid van trappen, de bereikbaarheid met de auto e.d., aarzel dan niet om dit met één van de verloskundigen te bespreken. Meestal kunnen wij mondeling uitvragen hoe de situatie is en of het verantwoord is om thuis te bevallen. Indien wij hieraan twijfelen kunnen wij een huisbezoek tijdens de zwangerschap plannen om te zien of je woning aan alle veilige eisen voor een thuisbevalling voldoet. 

Mocht je in het ziekenhuis moeten of willen bevallen dan werken wij samen met het HMC Bronovo ziekenhuis (www.bronovo.nl), HMC Westeinde en het Langeland ziekenhuis (www.langeland.nl). Deze drie ziekenhuizen zijn binnen onze regio vrijwel onder alle omstandigheden goed en snel te bereiken. Incidenteel komen wij in het Haga Ziekenhuis (locatie Leyweg).